ΓΛΥΠΤΙΚΗ

Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Εάν ο δρόμος σας, για κάποιο λόγο, σας φέρει στην όμορφη Αρκαδική γη, επισκεφτείτε το μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, που δεσπόζει στην ευρύχωρη και αναπλασμένη πλατεία Φιλικών-Προσφύγων στην Τρίπολη. Είναι μία πρωτότυπη σε σύλληψη και αρμονία γλυπτική σύνθεση εμπνευσμένη από το δράμα και τον ξεριζωμό των προσφύγων.

Μέσα από ένα μεγάλο μαρμάρινο όγκο, που απηχεί τα πάθη τους, την δύναμη,  την ιερότητα του πόνου και της ανάτασης, ξεπροβάλλουν – σαν από λήθαργο- μορφές από μπρούτζο, με πολλούς υποστασιακά συμβολισμούς.

Η φιλοτέχνηση του μνημείου έγινε από τον ζωγράφο και γλύπτη Δημήτριο Κούρο.

Μνημειο Προσφύγων_1 Μνημειο Προσφύγων_2 Μνημειο Προσφύγων_3 Μνημειο Προσφύγων_4 Δημήτρης Κούρος Μνημειο Προσφύγων_4 Τρίπολη source - parakato.gr Tripoli-Filikon sq

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ελληνικού Προσφυγισμού έγιναν με μεγάλη επισημότητα στις 27/9/2014, όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Εκκλησιαστικής, Στρατιωτικής και Πολιτικής Ηγεσίας και αγκαλιάστηκε από πλήθος κόσμου.

Δημοσιεύματα για την καλλιτεχνική δημιουργία του Μνημείου του γλύπτη Δημήτρη Κούρου, και της ταινίας μικρού μήκους του σκηνοθέτη Γεράσιμου Βάκρου που γυρίστηκε πάνω στο θέμα, μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ .

Η αναφορά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 είναι εδώ και στο MEGA είναι εδώ.

Η αυθεντική version του ντοκυμαντέρ του σκηνοθέτη Γεράσιμου Βάκρου που προβλήθηκε τη βραδυά των εγκαινίων βρίσκεται εδώ.

Η δημοσίευση της συνέντευξης του κ Γ. Καραγιάννη (Stoudio Kάπα) στο τηλεοπτικό κανάλι “Καλημέρα Αρκαδία” είναι εδώ.

Άλλα δημοσιεύματα: arcadiaportalenikos.gr, Δημοτική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (drt915.gr), arcadialivearkadiapress.gr, parakato.gr, argolida-net.gr, voltastintripoli και εδώ και εδώ, argolida-net.gr, anagnostis.org, dou.gr, real.gr, kalimera-arkadia.gr, newsvolos.com, matiastanea.gr, kalimera-arkadia.gr, antenna.gr, tripolis.gr, arcadia-news.gr και σε δεκάδες ακόμη sites.

ξεριζωμένοι    το χέρι του παππού     1_γκρι

κεντρικό ανάγλυφο       OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

amfas_2014-4-14_low  profil_2014-4-14_low

Άλλα γλυπτικά έργα του Δημήτριου Κούρου:

Γλυπτικό έργο σε μπρούτζο  
Γλυπτικό έργο σε μπρούτζο
Γλυπτική δημιουργία Δημήτρη Κούρου
Έφηβος στην αόρατη σχισμή,
Μπρούτζος